A COURTYARD GARDEN

OLD BASING, HAMPSHIRE

This was a design for an area within a larger garden for a recently extended Grade II listed house within a Conservation Area.  The existing garden included a raised patio built around an old yew tree, both of which had seen better days.  This tree dominated the whole area and created a claustrophobic atmosphere, as well as restricting access from the house extension, so my clients took the difficult decision to apply for permission to remove the tree.  Planning permission was eventually granted after 12 months of protracted arboricultural assessments and excavations around the tree, which ultimately revealed it was unstable.

I supported my clients throughout this process in working up different design solutions and 3D visuals to illustrate the proposed changes and new layout, including a new garage and office to the west of the house.  After two years, the courtyard and terraced beds were finally constructed and provide the family with a private entertaining space, pond and generous mixed planting.  To further screen the area a free-standing trellis was installed for climbing plants, and on the street side, a pleached hedge has been planted which will eventually take over from the trellis.  

 

HOW IT LOOKED BEFORE